miercuri, 2 aprilie 2008

Pomana porcului în miezul lunii lui Făurar

Ajuns la Balvanyos, în comuna Turia (judeţul Covasna), vremea te putea înşela. Deşi era deja mijloc de februarie, gerul nă­praz­nic, ninsoarea şi zecile de gospodari cu mânecile suflecate, adunaţi în jurul porcilor abia tăiaţi, te puteau face să juri că a sosit timpul Ignatului. De fapt, 14 echipe (din Ungaria, Covas­na, Gorj, Dolj, Buzău, Suceava, Bra­şov), for­mate din “mari meşteri mari”, s-au întrecut în pregătirea celor mai delicioase şi aspectuoase preparate ob­ţi­nute din carne de porc. Pe scurt, iată ce au avut de făcut la Festivalul Interna­ţional de Pomana Porcului, ediţia a III-a, desfăşurat în perioada 15-17 februarie…
Şi acum, la treabă!
14 porci atent monitorizaţi pe ­parcursul a două săptămâni, au servit drept “material didactic”. Fiecare echipă şi-a luat porcul în posesie, l-a cântărit din priviri (căci una dintre probe a fost chiar estimarea greutăţii porcului viu), apoi l-a sacrificat prin metoda specifică regiunii din care provine. În urmă­toarele ore, nu foarte multe la număr, concurenţii au pregătit sute de sortimente ce au încăput cu greu pe mesele ce atrăgeau ca un magnet privirile curioşilor. Pentru a impresiona juriul, participanţii (îmbrăcaţi în costume popu­lare) şi-au prezentat preparatele într-un mod cât mai convingător. Şi au reuşit, judecând după rapiditatea cu care mesele au fost golite de sutele de pofticioşi. De vină nu era doar gerul muşcător… La lăsarea serii s-au acordat şi premii. Marele câştigător... echipa din localitatea Gádoros, Ungaria.

Gazdă
Attila Daragus este sufletul acestui concurs şi de trei ani are grijă ca tradiţiile şi bunul gust să fie la ele acasă. “Esenţa acestui festival îl reprezintă folclorul, gastronomia şi tradiţiile de iarnă. Nimeni nu este singur, de fapt. Reprezintă o zonă, o regiune. În felul acesta noi promovăm o zonă printr-o echipă. De aceea i-am încurajat pe participanţi să aducă steagul şi simbolul localităţii din care provin.” Aşa se face că fiecare echipă şi-a adus cu ea ustensilele tradiţionale, portul po­pular şi obiceiurile locului. Echipele participante din Ungaria (ţară în care se desfăşoară deja de şase ani Festivalul de Pomana Porcului, la care participă şi echipe din Româ­nia) s-au dovedit a fi cu adevărat profesioniste. “Tradiţia este foarte importantă pentru ei. Deja s-au format, au ustensilele lor cu care vin de fiecare dată. Dar şi noi am învăţat de la ei. Prima dată când am mers la festivalul din Ungaria ne-am adus cu noi până şi paiele.”

Pe podium
Juriul – Dumitru Burtea (preşedinte ANBCT), Attila Daragus (preşedinte ANTREC) şi Simona Lazăr (editor Jurnalul de bucătărie) – a acordat diplome, cupe şi meda­lii câştigătorilor celor cinci secţiuni: pre­parate gustoase, prezentare stand, tra­diţie, preparate diversificate şi mod de preparare. Prima secţiune a fost câşti­gată de către echipa Buzăului (1). ­Branul a ştiut cel mai bine să-şi prezinte pre­paratele. Echipa Craiovei a demonstrat că respec­tă tradiţia transmisă din străbuni, iar masa plină de preparate inedite a inclus echipa Kistarcsa (1) printre câş­ti­gători. Reprezentanţii Sucevei au fost declaraţi învingători. În acest an echipa localităţii Gá­doros din Ungaria (Birkos Istvan, Be­lanko Janos, Kazla Szabolcs şi Ferenc) a de­monstrat că pentru ea tăierea şi procesa­rea unui porc nu mai au nici un secret.

Articol de Simona Chiriac

In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 5 martie 2008

Niciun comentariu: