luni, 9 martie 2009

Meniu pentru sportivi


"Crosul pensiunilor", organizat la Sărata-Monteoru sâmbătă, 11 octombrie, de Asociaţia Judeţeană de Atle­tism Buzău şi ANTREC Ro­mânia şi girat de marea cam­pioană a atletismului românesc, Gabriela Szabo, a adus în discuţie şi hrana să­nătoasă, necesară spor­tivilor în cantonamente.
"Crosul pensiunilor", organizat la Sărata-Monteoru sâmbătă, 11 octombrie, de Asociaţia Judeţeană de Atle­tism Buzău şi ANTREC Ro­mânia şi girat de marea cam­pioană a atletismului românesc, Gabriela Szabo, a adus în discuţie şi hrana să­nătoasă, necesară spor­tivilor în cantonamente.
Aflată la 186 m altitudine, staţiunea beneficiază de un climat sedativ de cruţare, cu aer puternic ionizat negativ, ajutând la o rapidă refacere a organismului. În plus, apa sărată de pe Dealul Murătoarea are un conţinut ridicat de mi­neralizare, fiind utilizată în cura externă. Ce legătură există între un eveniment sportiv şi gastronomie? "Toţi aceşti factori pot deveni decisivi în realizarea pregătirii spor­tivilor, a cantonamentelor sau a competiţiilor sportive. Pen­siu­nile din staţiune pot susţine diverse evenimente, unde, alătu­ri de promovarea mişcării în aer liber, hrana sănătoasă joacă un rol important", ne-a declarat Cristina Partal, preşedinte ANTREC România. Şi, pentru a proba cele zise, ne-a oferit reţeta câtorva preparate sănătoase, care pot fi incluse în meniul sportivilor, în perioada cantonamentului. Iată reţeta pentru "Mâncarea de mân­zat": "Ai nevoie de un kg de carne de mânzat – care este mai uşoară decât cea de vită –, 6 morcovi, o ţelină mare, o lămâie, 10 măs­line negre, 10 cepe arpagic sau trei cepe mari (de Buzău), o foa­ie de dafin, bulion, piper boabe, sare (după gust). Se fierbe car­nea de mânzat, după care se adaugă morcovul şi ţelina tăiate basto­naşe. Se taie lămâia şi ceapa rondele, se adaugă bulionul, măs­line şi foaia de dafin, piperul şi sarea şi se lasă să fiarbă la foc mic (se poate introduce şi la cuptor). Mâncarea se serveşte, caldă cu garnitură de orez sau simplă, atunci când e servită "rece".
Murături sănătoase
Ai nevoie de gogonele, ardei cornu caprei, castraveţi, gu­tui, struguri, morcovi, pere, me­re, ceapă, conopidă. Se spa­­lă toate, se aşa­ză în borcane, cu boa­­be de muş­tar, frunze de vi­­şin, hrean şi ardei iute. Pes­­te toa­te acestea se toarnă apă să­ra­tă natural, adusă de gospodine din izvoarele de pe Dea­lul Murătoarea. Aceas­tă apă sărată nu se fierbe. E­ven­tual, se mai poate dilua, în funcţie de gustul fiecă­ru­ia, concen­traţia de sare fiind ma­re.

In Jurnalul National din 14 octombrie 2008

Niciun comentariu: