vineri, 20 iunie 2008

Gusturi buzoiene

Emilia, Viorica, Daniela, Iuliana. Ce au în comun toate aceste femei vrednice, pe care le-am întîlnit într-un miez de mai, la Varlaam, la picioarele Penteleului cîntat de Vlahuţă? Sînt buzoience şi fiecare în satul ei ţine frîiele cîte unei pensiuni turistice, unde îi îmbie pe trecători cu aroma şi savoarea preparatelor locale.
Patru femei…
Emilia Dragu venise tocmai dinspre Pietroasele, din satul Bădeni, comuna Breaza, să ne-arate cum se găteşte la “Casa Dragu” sufleul de ficat de pasăre (a cărui reţetă i-au cerut-o pînă şi oaspeţii francezi ai pensiunii). Asezonat cu un pahar de vin din aceeaşi zonă, sufleul a încîntat “asistenţa”. Tot de Pietroasele era şi vinul pe care Daniela Roşca (Pensiunea “La Butoaie”) l-a turnat nu în pahare, ci… în ceaun. Pentru că ea ne-a pregătit iepure cu struguri.
De la Siriu, Viorica Leuleţu ne-a delectat cu ciorbă de perişoare în zeamă de varză, dar şi cu un delicios tort din cremă de zahăr ars şi… mere.
Iuliana Muşa (Pensiunea “Viţa de vie”, din Sărata Monteoru) a gătit ghebe de pădure cu mujdei de usturoi, “miel de aluat” şi cozonac cu brînză şi stafide. Cea mai “întrebată” reţetă a fost însă cea de muşchi de porc cu verdeaţă, pregătită după o reţetă proprie.
… Şi doi bărbaţi
Pentru a demonstra că nu-i vorbă goală zicala despre calităţile de bucătar ale bărbaţilor, Ştefan Varga (Pensiunea “Casa Matei”, Berca), s-a iţit şi el cu un preparat original: plăcinta cu miel. Că doar ne aflam acolo la… “Înţărcatul mieilor la Varlaam”. Lui i s-a alăturat, în această “competiţie” ad-hoc, “tata Lice”, din Chiojdu, a cărui tocană de ied s-a mîncat atît de repede, că n-am avut timp nici măcar s-o fotografiem…

Plăcintă cu miel
Pensiunea “Casa Matei”, Berca
Ai nevoie de 500 g aluat de foitaj, 500 g carne de miel macră, o ceapă, 200 g ciuperci, mărar, pătrunjel, un pahar de vin alb sec, un ou, sare, piper, mentă şi chimen. Carnea se toacă cu satîrul. Se căleşte ceapa tocată în puţin ulei, se adaugă carnea şi ciupercile tăiate. Cînd scade zeama se adaugă vinul, sarea, piperul şi menta. Cînd e gata, se ia de pe foc, iar după ce se răcoreşte se adaugă verdeaţa tocată. Se decupează un dreptunghi de 40x12 cm de aluat şi se coace într-o tavă unsă. Pe foaia coaptă şi răcită se montează umplutura, se acoperă cu o foaie de aluat crud, se ornează, se unge cu ou bătut şi se presară seminţe de chimen. Se coace la 180°C pînă se rumeneşte. Se serveşte caldă, pe foi de salată verde, însoţită de acelaşi vin alb sec şi rece.

Sufleu de ficat de pasăre
Pensiunea “Casa Dragu”, satul Bădeni, comuna Breaza
Se prăjeşte ficatul de pasăre în unt, se dă prin maşina de tocat, se amestecă apoi cu un sos făcut pe bază de lapte, unt şi făină, se rade caşcaval şi se încorporează 4-5 ouă, pe rînd, ca să se omogenizeze bine. Se aşază într-o tavă triunghiulară sau dreptunghiulară, se tapetează cu pesmet, se coace, se aşază pe platou şi se ornează după inspiraţie.

Iepure cu struguri, la ceaun
Pensiunea “La Butoaie”, Pietroasele
Iepurele se ţine în apă rece pentru a elimina sîngele. Se porţionează şi se pun în ceaun, cu vin roşu, o bucată de slănină, foi de dafin, piper, sare şi se fierbe la foc mic, timp de două ore. Se adaugă apoi o jumătate litru de suc de roşii, iar cînd se opreşte focul, se pun strugurii – albi şi roşii – şi, opţional, mujdei de usturoi.

Ruladă din pipote şi ficat de pasăre
Pensiunea “La Butoaie”, Pietroasele
Se face un foitaj de casă, pregătit simplu, dintr-un ou, drojdie cît o cireaşă, făină. Se frămîntă şi se întinde aluatul, după care se umple cu pipote fierte, ciuperci, ficat de pasăre, ouă, piper, sare. Se dau prin maşina de tocat şi se rulează. Se pune în tavă şi se dă la cuptor, mai întîi la foc mare, apoi la foc mic.

Muşchi de porc cu verdeaţă
Pensiunea “Viţa de vie”, Sărata Monteoru
Se bate muşchiul de porc (se poate folosi şi pulpă), apoi se condimentează cu sare şi piper. Se presară verdeaţă tocată (mărar şi pătrunjel din belşug) peste foaia de placintă, deasupra se pune muşchiuleţul şi se rulează. Se introduce în cuptor, în folie de aluminiu, iar cu 10 minute înainte de a fi gata se scoate şi se unge pe deasupra cu albuş de ou, bătut cu verdeaţă tocată şi se ornează. Se bagă la cuptor pentru ultimele 10 minute.

In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 18 iunie 2008

Niciun comentariu: