vineri, 20 iunie 2008

Vidraru, oaza de dragoste

Se numesc Bogdan, Teodora, Ionela, Maria, Oana, Sorin, Liliana, Gabi, Cristian. Sînt o mînă de tineri pe care îi leagă dragostea de munte şi dragostea de oameni. Cu 5 ani în urmă s-au adunat într-un club de turism ecologic – sub patronajul Dorei D’Istria –, iar de patru ani, fără smintire, promovează un proiect umanitar pentru persoane defavorizate, fie ei copii sau bătrîni.
“Pomana Mironosiţelor”
Anul acesta, la 1 iunie, a avut loc cea de a patra ediţie a programului “Pomana Mironosiţelor”, prin care cîteva zeci de copii provenind din familii defavorizate din satul Frăteşti, judeţul Giurgiu, au avut şansa să descopere locuri de un farmec deosebit. Mica excursie în care au fost antrenaţi cei mici a avut, în traseu, între altele, Mănăstirea Necropolă Voievodală de la Curtea de Argeş, barajul şi lacul Vidraru.
“A fost o surpriză pentru mine faptul că au sărit atît de mulţi să ne ajute în acest proiect”, ne-a declarat Sorin Branciog, preşedintele de onoare al Asociaţiei Club Ecotur “Dora d’Istria”. “Pentru că «Pomana Mironosiţelor» a avut loc anul acesta în duminica alegerilor locale, nu a putut veni nici un cadru didactic de la şcoala din Frăteşti, dar ne-au însoţit mulţi părinţi care s-au integrat perfect în program”.
Pentru copii, unul dintre momentele deosebit de frumoase ale zilei a fost cel al picnicului. Cei mici au fost implicaţi, ca într-o adevărată familie, în toate momentele esenţiale, de la pregătirea grătarului la punerea mesei, de la servire la strîngerea deşeurilor – o lecţie simplă de ecoturism.
Între proiectele viitoare ale Asociaţiei se numără, în acest an, organizarea unui festival al cîntecului de munte – “Îl vom face în noiembrie, pentru că aceasta este şi luna cînd a murit Dora d’Istria. Vom încerca să atragem cît mai multe voci bune ale folkului românesc la acest festival” –, precum şi decernarea a două trofee cu tematică montană: “Trofeul Dora d’Istria” şi “Trofeul Inima Drumeţului”, într-o competiţie cu probe de alpinism, orientare turistică şi probe culturale.

Cărţile copilăriei
Laurenţiu e, după spusele consătenilor lui, “foarte deştept”. Ani dansează. “Mai mult «orientale», aşa cum a văzut ea la televizor, într-un videoclip cu un taraf”, ne zice una dintre vecinele fetiţei. Ne face şi o mică demonstraţie, fără muzică. Lavinia desenează. Orice. Chiar şi cai, pisici, cîini sau peşti. Vrea să meargă mai departe la liceul de arte plastice. Florin e bun la matematică. E abia în clasa întîi, dar îi place să socotească, să numere. “Ce vrei să numeri, cînd vei fi mare?”, îl întrebăm. Răspunsul vine, scurt, candid şi… visător: “Stelele”. Ei sînt doar cîţiva dintre copiii pe care i-am întîlnit, la Vidraru, veniţi din lunca Dunării să sărute cerul, în vîrful munţilor. Şi pentru a le păstra curată copilăria, Jurnalul Naţional le-a făcut, de ziua lor, un dar pentru suflet, inimă şi… literatură: cîteva dintre cărţile copilăriei, cu ajutorul cărora să păşească în universul populat de personaje precum Peter Pan şi Mary Poppins.

In Jurnalul National, Jurnalul de Bucatarie din 18 iunie 2008

Niciun comentariu: